Skip to content

Κοινή Ανακοίνωση ΣΕΥΠΕ – ΣΕΕΕΝ με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας

Οι τελευταίες μέρες κατά τις οποίες επικράτησαν έντονες καιρικές συνθήκες, ανέδειξαν τα αποτελέσματα της πολιτικής εμπορευματοποίησης σημαντικών τομέων που έχουν να κάνουν με την ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, η ανταποδοτική λειτουργία των δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων οδήγησαν, στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και της χώρας να στερηθούν βασικά αγαθά, όπως η θέρμανση, ασφαλείς μεταφορές, πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, παρά τη μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων σε Ορυχεία και ΑΗΣ και των εργαζομένων στους δήμους.

Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα η επιλογή των μορφών Ενέργειας να γίνεται με βασικό κριτήριο το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η είσοδος του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ, με γενναία χρηματοδότηση από την τσέπη των εργαζομένων και του λαού, ο περιορισμός της αξιοποίησης του λιγνίτη ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί αυτή η πολιτική. Τα παιχνίδια μονοπωλιακών ομίλων με τις τιμές του ρεύματος, η αύξηση της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών, διεθνείς εξελίξεις (πυρηνικά Γαλλίας, φυσικό αέριο) οδήγησαν στο “κόκκινο” το σύστημα μιας και η μεγαλύτερη αξιοποίηση του λιγνίτη λόγω συνθηκών ανέδειξε την έλλειψη συντήρησης, την έλλειψη επενδύσεων σε σύγχρονο εξοπλισμό που οδήγησαν και στις βλάβες στις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς που τροφοδοτεί με τηλεθέρμανση την Πτολεμαΐδα. Η ΔΕΗ ΑΕ δεν επενδύει σε συντήρηση, εκσυγχρονισμό των υποδομών της στο λιγνίτη αλλά σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επενδύσεις στην Αλβανία, σε ΑΠΕ, όπως προβλέπει το επιχειρηματικό της σχέδιο.

Στην περιφέρεια και τον δήμο, η έλλειψη προσωπικού, η ανεπάρκεια σε εξοπλισμό, η υποχρηματοδότηση, η ανταποδοτική – επιχειρηματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΤΗΠ, έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία να αντεπεξέλθουν σε ανάγκες που προκαλούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Η έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία χωρίς να συνδυάζεται από αγωνιστική στάση διεκδίκησης των μέσων που μπορούν να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών και με παράλληλη στήριξη των αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κινδυνεύουν από μια έντονη κακοκαιρία, αλλά από τις συνέπειες της πολιτικής, που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και την απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου και την έλλειψη επαρκών υποδομών για την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Απαιτούμε την πλήρη, συνεχή κάλυψη της ηλεκτροδότησης των λαϊκών νοικοκυριών, την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα, τη μείωση των τιμών της λαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και την άμεση αύξηση της εγχώριας λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής.

Διεκδικούμε ως μέτρο ελάχιστης ανακούφισης των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών, για το διάστημα που παρουσιάστηκαν τα προβλήματα στην τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, μηδενισμό των τιμολογίων για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.