Skip to content

1η ΜΑΗ – Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός – Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός.

Η Πρωτομαγιά του 2020 μας βρίσκει αντιμέτωπους με τις συνέπειες της πανδημίας και κυρίως με τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στα συστήματα υγείας όλων των χωρών όπου η Υγεία είναι εμπόρευμα! Σε αυτή τη συγκυρία, που η τάξη μας μετράει χιλιάδες νεκρούς παγκοσμίως, φανερώνονται ξανά τα αδιέξοδα του σημερινού συστήματος, ότι ο εχθρός είναι ορατός και είναι ο καπιταλισμός.

Χιλιάδες συνάδελφοι έχουν απολυθεί, είναι σε αναστολή σύμβασης, εκ περιτροπής εργασία, δεν τους έχει δοθεί το δώρο του Πάσχα, μένουν απλήρωτοι, χιλιάδες άλλοι είναι άνεργοι δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επίδομα. Ακόμα και όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για επιδόματα σε όσους πλήττονται, ούτε δίνονται σε όλους, ούτε είναι αρκετά για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες.

Αντί να γίνουν προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν νοσοκομεία και μονάδες υγείας, που υπάρχουν ήδη και όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια τα έκλειναν κατά δεκάδες για να μειώσουν το «κόστος», η κυβέρνηση δίνει τα πάντα στους εργοδότες και κουνά προκλητικά το δάχτυλο σε όσους αγωνίζονται.

Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας νομοθετήθηκαν και συνεχίζουν να νομοθετούνται από την κυβέρνηση μια σειρά μέτρα για να σωθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Από τη δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων, την αναβολή καταβολής εισφορών και ΦΠΑ, τη χρηματοδότηση με κρατικό χρήμα των μεγαλοεπιχειρηματιών, τη δυνατότητα μη έγκαιρης καταβολής του δώρου Πάσχα, μέχρι και τη δυνατότητα να λειτουργούν για 6 μήνες με το 50% του προσωπικού τους, γλιτώνοντας έτσι το 50% των μισθών. Παίρνουν μέτρα καταστολής σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος που ανά πάσα στιγμή θα είναι έτοιμοι να τα εφαρμόσουν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά το μέγεθος και τη διάρκεια της μόνιμης αντεργατικής πολιτικής κυβερνήσεων και εργοδοτών. Έχουμε πλέον μεγάλη πείρα από τα χρόνια της πρόσφατης καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και οι προτάσεις του ΣΕΒ συνθέτουν το σκηνικό που προετοιμάζεται στους χώρους δουλειάς για την επόμενη μέρα.

Πληρώσαμε πολλά! Να μην πληρώσουμε ξανά! Να μην επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, το ξήλωμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης!

Σε συνθήκες πανδημίας δεν ξεχνάμε και τιμάμε με απεργία την αιματοβαμμένη 1η Μάη, την μέρα της εργατικής τάξης. Ενώνουμε τη δύναμη και τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλων των χωρών στην παγκόσμια απεργία της 1ης Μάη απαιτώντας ένα καλύτερο αύριο. Με σύνθημα: «Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός – Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός.

Απεργούμε και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων των ΠΝΠ εδώ και τώρα.
  • Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου – Καμία απόλυση!
  • Να μην χρεωθούν ως κανονική άδεια οι μέρες σε καραντίνα ή οι άδειες των ευπαθών συναδέλφων!
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες, ωράρια, παροχές)!
  • Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
  • Ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό και υποδομές
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.